Zeleninový boršč
Ingrediencie:
1 stredne veľká žltá cibuľa 2 strúčiky cesnaku 2ks zelerové stonky 2ks strenne veľká mrkva 2ks cvikle 1/4 hlávky zelenej kapusty (môže byť aj červená) 5ks stredne veľkých zemiakov zeleninový bujón (3 - 4 kocky podľa chuti) 200 ml paradajková pasata 1/2 ČL sušený rozmarín (ak máme tak čerstvý) Čerstvá petržlenová vňaťka, ak nemáte aj sušená soľ (kamenná) čierne korenie repkový olej (čo najmenej, najlepšie vôbec nepoužiť)
Postup:
Na oleji (ideálne bez oleja) si opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
Pridáme na menšie kúsky nakrájané zelerové stonky, mrkvu, cviklu, zelenú kapustu a chvíľu popražíme. Zalejeme vodou, pridáme zeleninový bujón, soľ a čierne korenie a povaríme asi 10min. Zatiaľ si očistíme a nakrájame zemiaky. Na kocky nakrájané zemiaky potom pridáme do polievky. Paradajkovú pasatu pridáme až keď sú zemiaky polomäkké a potom spolu povaríme. Ku koncu ešte pridáme čerstvú petržlenovú vňaťku a dochutíme.
Autorka receptu a fotografie:
Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)