Zeleninový boršč

Zeleninový boršč

Ingrediencie:

1 stredne veľká žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2ks zelerové stonky
2ks strenne veľká mrkva
2ks cvikle
1/4 hlávky zelenej kapusty (môže byť aj červená)
5ks stredne veľkých zemiakov
zeleninový bujón (3 - 4 kocky podľa chuti)
200 ml paradajková pasata
1/2 ČL sušený rozmarín (ak máme tak čerstvý)
Čerstvá petržlenová vňaťka, ak nemáte aj sušená
soľ (kamenná)
čierne korenie
repkový olej (čo najmenej, najlepšie vôbec nepoužiť)

Postup:

Na oleji (ideálne bez oleja) si opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.

Pridáme na menšie kúsky nakrájané zelerové stonky, mrkvu, cviklu, zelenú kapustu a chvíľu popražíme. Zalejeme vodou, pridáme zeleninový bujón, soľ a čierne korenie a povaríme asi 10min. Zatiaľ si očistíme a nakrájame zemiaky. Na kocky nakrájané zemiaky potom pridáme do polievky. Paradajkovú pasatu pridáme až keď sú zemiaky polomäkké a potom spolu povaríme. Ku koncu ešte pridáme čerstvú petržlenovú vňaťku a dochutíme.

 

 

 

Autorka receptu a fotografie:

Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)