Vianočné medoníky trochu inak
Ingrediencie na cesto:
290g hladká pšeničná alebo špaldová múka 1 ČL prášok do pečiva 1/2 ČL sóda bikarbóna (jedlá sóda) 4 ČL perníkové korenie 1/4 ČL soľ 70g rastlinný palmarín 50g krištáľový cukor 115g javorový sirup (maple sirup) 2 1/4 PL teplej vody 1/2 ČL vanilkového extraktu
Postup:
V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkové korenie a soľ. Dobre premiešame a necháme odstáť stranou.
Vo veľkej miske vymiešame palmarín s cukrom do krémova. Potom pomaly vmiešame javorový sirup, teplú vodu a vanilkový extrakt.
Zmiešame obsah oboch misiek dohromady a cesto ručne vymiesime do hladka. Prikryjeme a necháme na 3-4 hodiny (ideálne cez noc) odpočívať na chladnom mieste.
Jemne si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5mm. Formičkami povykrajujeme medovníčky a poukladáme ich na plech (použite papier na pečenie).
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C zhruba 8 - 10 minút.
Na záver:
Po upečení môžete do stredu medovníka vtlačiť kúsok vlašského orecha (ešte za tepla). Prípadne ich vyzdobiť zmesou zo 100g práškového cukru a 1 PL citrónovej šťavy a vody. Vodu prilievame dovtedy, kým nám vznikne hustá poleva.(
Alternatíva s banánom:
300g špaldová múka 1 malý zrelý banán 50g trstinový cukor 50g javorový sirup (maple syrup) 50ml rastlinné maslo (kokosový olej) 4 ČL perníkové korenie 45g mleté vlašské orechy 5 PL sójové mlieko (sweetened) 1 ČL sóda bikarbóna
V stredne veľkej miske zmiešame najprv všetky sypké ingrediencie (špaldovú múku, trstinový cukor, perníkové korenie, pomleté vlašské orechy a sódu bikarbónu).
Pomaly pridávame roztopené rastlinné maslo, sójové mlieko, javorový sirup a roztlačený banán.
Cesto ručne vymiešame do hladka. Prikryjeme a necháme na 3-4 hodiny (ideálne cez noc) odpočívať na chladnom mieste.
Jemne si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5mm. Formičkami povykrajujeme medovníčky a poukladáme ich na plech (použite papier na pečenie).
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C zhruba 10 - 20 minút.
Skladovanie:
Skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Ak sa Vám zdajú tvrdé, vložte do nádoby celé ovocie (jablko, hrušku), to im dodá vlhkosť a zmäknú.