Tekvicový krém
Ingrediencie:
1ks hokkaido tekvica 1ks žltá cibuľa 1 strúčik cesnaku Zeleninový vývar Tymian – sušený aj čerstvý čierne korenie soľ Na servírovanie: Tekvicové jadrá nelúpané, tekvicové semienka lúpané, tekvicový olej (len po ukončení NFI protokolu), petržlenová vňať
Postup:
Vyhrejeme si rúru na 220°C.
Hokkaido rozkrojíme na polovice a lyžičkou vydlabeme vnútornú dužinu. Niekoľko jadier očistíme a dáme bokom, budeme ich používať na servírovanie. Očistené hokkaido polovice potom nakrájame na 5x5cm kúsky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie (papier na pečenie kladieme mastnou stranou nahor). Posypeme sušeným tymianom a soľou. Pečieme v strede rúry kým tekvica pekne zhnedne (približne 45 minút).
Cibuľku nakrájame na drobno a skaramelizujeme na troche repkového oleja, ideálne bez oleja (karamelizácia cibuľky bez oleja je popísaná v našej knihe ,,Stravou k zdraviu“). Pridáme jeden strúčik cesnaku, upečenú hokkaido tekvicu, čerstvý tymian, soľ a čierne korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom a ešte 10-15minút povaríme. Zmixujeme do hladka.
Tekvicové jadrá aj tekvicové semienka lúpané popražíme na panvici nasucho – bez oleja.
Servírujeme posypané opraženými tekvicovými jadrami, semienkami a lístkami petržlenovej vňate. Po ukončení NFI protokolu môžeme pokvapkať aj tekvicovým olejom.