Helloweenská tekvicová polievka

Helloweenská tekvicová polievka

Ingrediencie:

1ks tekvica veľkoplodá ,,GOLIÁŠ“
1ks žltá cibuľa
2 strúčky cesnaku
1cm koreň zázvoru
2ks mrkva
Zeleninový vývar (alebo kocka bujónu)
160ml kokosového mlieka (1ks malá konzerva)
Tymián – sušený (ak máte aj čerstvý)
Soľ
Čierne korenie
¼ ČL lyžičky kokosového oleja (voliteľné)
Tekvicové jadrá z vydlabanej tekvice

Postup:

Tekvicu z vonku umyjeme a vykrojíme vrchnáčik. Vnútornú dužinu vydlabeme pomocou polievkovej lyžice do väčšej misy. Jadrá si tiež odložíme bokom.

Z vydlabanej tekvice môžeme vytvoriť svietiacu Helloweenskú tváričku. Do jej výroby sa isto radi zapoja aj deti či ostatní členovia rodiny. Fantázii sa medze nekladú.

My sa zatiaľ pustíme do varenia. Cibuľku nakrájame na drobno a skaramelizujeme na troche kokosového oleja, ideálne bez oleja (karamelizácia cibuľky bez oleja je popísaná v našej knihe ,,Stravou k zdraviu“). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a ešte chvíľu popražíme.

Mrkvu si nakrájame na menšie kúsky (budeme ju mixovať, ale menšie kúsky volíme, aby sa skôr uvarila) a chvíľu pomiešame s cibuľkou a cesnakom. Podlejeme vodou ak treba. Pridáme vydlabanú dužinu tekvice a zalejeme zeleninovým vývarom. Vývaru použijeme len toľko, aby tekvica bola zakrytá. Pridáme soľ, čierne korenie, rozmarín a varíme na miernom ohni asi 30 – 40 minút. Z času na čas premiešame.

Tyčovým mixérom v hrnci všetko zmixujeme do hladka. Zjemníme kokosovým mliekom z konzervy podľa chuti. Nemusíme použiť celú konzervu. Ochutnáme a dochutíme soľou.

Ak máme Vitamix alebo iný výkonný stolný mixér, polievku v ňom ešte raz zmixujeme úplne do hladúčka. Čím jemnejšia konzistencia, tým bude polievočka krémovejšia a pridá to aj na chuti.

Tekvicové jadrá umyjeme od zvyškov tekvice, rozložíme na papierové kuchynské utierky a necháme vyschnúť. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 150 °C. Na plytký plech dáme papier na pečenie a rozložíme naň tekvicové jadrá, posolíme ich a pečieme asi 20 – 30 minút. Uprostred pečenia ich premiešame.

Tekvicovú polievočku servírujeme s pečenými jadrami, ktoré môžeme uložiť do rôznych tvarov podľa našej fantázie a zvyšné dáme na stôl len tak do misky, aby si každý pridal koľko chce.

 

Tip:

Jadrá môžete upiecť aj posypané vašim obľúbeným korením (napr. grilovacím) a len tak vyjedať počas dňa.