Zapekaný baklažán s kuskusom

Zapekaný baklažán s kuskusom

Ingrediencie:

4 baklažány
2 ČL repkového oleja
1 pohárik kuskusu
1 pohárik osolenej vriacej vody
20 cherry paradajok na strapci alebo 2-3 veľké paradajky
1 konzerva alebo Tetra pack cíceru (400 g alebo 240 g scedeného cíceru)
2 jarné cibuľky
1 ČL mletého koriandra
1/2 ČL sladkej mletej papriky
1-2 hrste čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
čierne mleté korenie a soľ

Ingrediencie na Tahini omáčku:

4 PL Tahini - sezamová pasta
150-200 ml studenej vody
1 strúčik cesnaku
1 citrón - šťava
1 hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
soľ

Postup:

Rúru vyhrejeme na 200°C. Baklažány umyjeme a očistíme konce od zelených častí. Zvonku potrieme šupku repkovým olejem a poukladáme ich na plech. Pečieme v predhriatej rúre 20 minút z jednej strany, potom prevrátíme a pečieme ešte ďalších 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Kým sa nám baklažán pečie, uvaríme si kuskus: V hrnci zohrejeme 1 ČL repkového oleja. Pridáme 1 pohárik kuskusu a opražme na miernom ohni asi 2-3 minúty. Potom zalejeme vriacou osolenou vodou a ihneď prikryjeme pokrievkou. Odstavíme a necháme voľne postáť približne 15 minút.

Pripravený kuskus rozdrobíme medzi prstami aby sa guľôčky pooddeľovali. Do hrnca pridáme na drobno nakrájané paradajky (použite špeciálny nôž na krájanie paradajok), scedený cícer, nakrájanú jarnú cibuľku a nasekanú vňaťku koriandra. Pridáme mletý koriander, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame.

Vychladnutý baklažán rozkrojíme po dĺžke na polovice. Nožom urobíme mriežku cez celú dužinu baklažánu (asi 1 cm kocky). Uvoľnenú dužinu osolíme, vyberieme lyžicou a vmiešame do pripravenej kuskusovej zmesy. Nemusíme vybrať celú dužinu, len toľko, koľko sa nám dá, aby sme neroztrhli vonkajšiu šupku baklažánu.

Pripravené polovice baklažánu naspäť naplníme kuskusovou zmesou s baklažánovou dužinou.

Prikryjeme alobalom a zapekáme asi 10-15 minút na 200°C.

Postup pre Tahini omáčku:

Do nádoby na mixovanie dáme všetky ingrediencie (okrem vňaťky) a rozmixujeme dohladka. Hustotu omáčky regulujeme množstvom pridanej vody. Nakoniec vmiešame nasekanú vňaťku koriandra.

 

Zapekaný baklažán podávame s Tahini omáčkou.

 

 

 

Autorka receptu a fotografie:

Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)