Šošovicová polievka
Ingrediencie:
hnedá šošovica 1 stredne veľká cibuľa zeleninový bujón (ak chcete) soľ (kamenná) čierne korenie mleté repkový olej
Postup:
Šošovicu prepláchneme a namočíme do vlažnej vody aspoň 1 hodinu pred varením. Pekne naboptná a rýchlejšie sa potom uvarí.
V hrnci si rozpálime minimálne množstvo repkového oleja a orestujeme cibuľku (pre zdravšiu variantu cibuľku orestujeme len na vode).
Pridáme namočenú šošovicu aj s vodou, soľ, mleté čierne korenie a ak chcete zeleninový bujón.
Polozakryté varíme na miernom plameni kým sa šošovica neuvarí.
Po dovarení ešte podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
Alternatíva:
Po ukončení NFI Protocol môžete do šošovicovej polievky pridať ďalšie ingrediencie:
zemiaky mrkva 1-2 strúčiky cesnaku 2-3 bobkové listy petržlenová vňať (čerstvá)
Šošovicu prepláchneme a namočíme do vlažnej vody aspoň 1 hodinu pred varením. Pekne naboptná a rýchlejšie sa potom uvarí.
V hrnci si rozpálime minimálne množstvo repkového oleja a orestujeme cibuľku spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska. Keď mrkva začne mäknúť, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu porestujeme.
Pridáme namočenú šošovicu aj s vodou, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie a ak chcete zeleninový bujón.
Polozakryté varíme na miernom plameni kým šošovica nie je polomäkká a pridáme nakrájané zemiaky. Varíme kým šošovica a zemiaky nezmäknú.
Po dovarení ešte podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
Alternatíva 2:
Do šošovicovej polievky môžete pridať aj nakrájané hnedé šampiňóny ktoré orestujete spolu s cibuľkou a mrkvou.