Šošovicová polievka

Šošovicová polievka

Ingrediencie:

hnedá šošovica
1 stredne veľká cibuľa
zeleninový bujón (ak chcete)
soľ (kamenná)
čierne korenie mleté
repkový olej

Postup:

Šošovicu prepláchneme a namočíme do vlažnej vody aspoň 1 hodinu pred varením. Pekne naboptná a rýchlejšie sa potom uvarí.

V hrnci si rozpálime minimálne množstvo repkového oleja a orestujeme cibuľku (pre zdravšiu variantu cibuľku orestujeme len na vode).

Pridáme namočenú šošovicu aj s vodou, soľ, mleté čierne korenie a ak chcete zeleninový bujón.

Polozakryté varíme na miernom plameni kým sa šošovica neuvarí.

Po dovarení ešte podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.

 

Alternatíva:

Po ukončení NFI Protocol môžete do šošovicovej polievky pridať ďalšie ingrediencie:

zemiaky
mrkva
1-2 strúčiky cesnaku
2-3 bobkové listy
petržlenová vňať (čerstvá)

 

Šošovicu prepláchneme a namočíme do vlažnej vody aspoň 1 hodinu pred varením. Pekne naboptná a rýchlejšie sa potom uvarí.

V hrnci si rozpálime minimálne množstvo repkového oleja a orestujeme cibuľku spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska. Keď mrkva začne mäknúť, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu porestujeme.

Pridáme namočenú šošovicu aj s vodou, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie a ak chcete zeleninový bujón.

Polozakryté varíme na miernom plameni kým šošovica nie je polomäkká a pridáme nakrájané zemiaky. Varíme kým šošovica a zemiaky nezmäknú.

Po dovarení ešte podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.

Alternatíva 2:

Do šošovicovej polievky môžete pridať aj nakrájané hnedé šampiňóny ktoré orestujete spolu s cibuľkou a mrkvou.