Šampiňónová krémová polievka
Ingrediencie:
1 stredne veľká žltá cibuľa 2 strúčiky cesnaku 250g hnedé šampióny (nie všetky sa pomixujú do krému, oddelte si pár na popraženie) 1 ks stredne veľký zemiak 1 kocka zeleninový bujón 1/2 ČL sušený timián (ak máme tak čerstvý) soľ (kamenná) čierne korenie repkový olej (čo najmenej, najlepšie vôbec nepoužiť)
Postup:
Na oleji (ideálne bez oleja) si opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
Pridáme na menšie kúsky nakrájané hnedé šampiňóny a trochu opražíme. Šampiňóny pustia vodu, tak ju necháme trochu odpariť. Zalejeme trochou vody (nelejte veľa vody, aby potom polievka nebola moc riedka – radšej dolejete neskôr), pridáme zemiaky, zeleninový bujón, timián, soľ a čierne korenie a povaríme do mäkka.
Rozmixujeme tyčovým mixérom. Privedieme do varu. Podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie.
Panvicu si potrite olejom (2-3 kvapky oleja) a popražte na nej pár nakrájaných šampiónov. Použite pri servírovaní na vrch polievky.
Autorka receptu a fotografie:
Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)