Šampiňónová krémová polievka

Šampiňónová krémová polievka

Ingrediencie:

1 stredne veľká žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
250g hnedé šampióny (nie všetky sa pomixujú do krému, oddelte si pár na popraženie)
1 ks stredne veľký zemiak
1 kocka zeleninový bujón
1/2 ČL sušený timián (ak máme tak čerstvý)
soľ (kamenná)
čierne korenie
repkový olej (čo najmenej, najlepšie vôbec nepoužiť)

Postup:

Na oleji (ideálne bez oleja) si opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.

Pridáme na menšie kúsky nakrájané hnedé šampiňóny a trochu opražíme. Šampiňóny pustia vodu, tak ju necháme trochu odpariť. Zalejeme trochou vody (nelejte veľa vody, aby potom polievka nebola moc riedka – radšej dolejete neskôr), pridáme zemiaky, zeleninový bujón, timián, soľ a čierne korenie a povaríme do mäkka.

Rozmixujeme tyčovým mixérom. Privedieme do varu. Podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie.

Panvicu si potrite olejom (2-3 kvapky oleja) a popražte na nej pár nakrájaných šampiónov. Použite pri servírovaní na vrch polievky.

 

 

 

Autorka receptu a fotografie:

Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)