Ríbezľový koláč
Ingrediencie:
220g celozrnnej špaldovej múky 130g kryštálový cukor Štipka soli 100g pomletého maku 1 kypriaci prášok 2 PL jablčného octu 100ml oleja 1 väčšie jablko 1 PL slivkový lekvár 200ml vody Ríbezle
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, soľ, kypriaci prášok a mak.
Do druhej misky nastrúhame jablko, pridáme jablčný ocot, olej, slivkový lekvár, 100ml vody a všetko spolu dobre premiešame.
Tekutú zmes vmiešame do sypkej a pridáme zvyšnú vodu.
Ak je cesto veľmi husté, môžete pridať ešte trochu vody alebo rastlinného mlieka (hustota cesta záleží od druhu múky, ktorý sa použije).
Okrúhlu formu vytrieme kokosovým olejom a vysypeme múkou.
Do formy vlejeme cesto a posypeme ríbezľami.
Koláč pečieme na 180°C približne 35-40 minút (podľa rúry).
Autor receptu a fotografie:
Bc. Lenka Borošková (NFI tím)