Ríbezľový koláč

Ríbezľový koláč

Ingrediencie:

220g celozrnnej špaldovej múky
130g kryštálový cukor
Štipka soli
100g pomletého maku
1 kypriaci prášok
2 PL jablčného octu
100ml oleja
1 väčšie jablko
1 PL slivkový lekvár 200ml vody Ríbezle

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, soľ, kypriaci prášok a mak.

Do druhej misky nastrúhame jablko, pridáme jablčný ocot, olej, slivkový lekvár, 100ml vody a všetko spolu dobre premiešame.

Tekutú zmes vmiešame do sypkej a pridáme zvyšnú vodu.

Ak je cesto veľmi husté, môžete pridať ešte trochu vody alebo rastlinného mlieka (hustota cesta záleží od druhu múky, ktorý sa použije).

Okrúhlu formu vytrieme kokosovým olejom a vysypeme múkou.

Do formy vlejeme cesto a posypeme ríbezľami.

Koláč pečieme na 180°C približne 35-40 minút (podľa rúry).

 

 

 

Autor receptu a fotografie:

Bc. Lenka Borošková (NFI tím)