Odporúčaná literatúra a Dokumentárne filmy
NFI diéta nebola vytvorená cez noc. Trvalo nám viac ako dva roky, kým sme vytvorili milióny kombinácií chemických látok v potravinách, ktoré používame tak, aby cielene odbúravali tuky z viscerálnej obrasti brucha a receptorov inzulínu, či odbúravali plak na stenách ciev. Toto by nebolo možné bez priekopníkov v oblasti nutričnej vedy ako je prof. T. Colin Campbell či Dr. Caldwell Esselstyn. Nižšie odporúčame do vašej pozornosti literatúru a dokumentárne filmy, ktoré nás inšpirovali pre vytvorenie NFI diéty.
Čínska štúdia
Autorom knihy je prof. T. Colin Campbell. Jej prvé vydanie je z roku 2004 a odvtedy bola niekoľkokrát zrevidovaná. Podnadpisom tejto publikácie je Najkomplexnejšia štúdia o výžive v histórii medicíny. Bola to veľká štúdia uskutočnená v Číne v rokoch 1970-80 a doteraz je najkomplexnejšou štúdiou svojho druhu, ktorá sa kedy uskutočnila.
T. Colin Campbell z Cornell university je jedným z najrešpektovanejších autorít v oblasti výživy na svete. Mnohí ho považujú za Einsteina v odbore nutričnej vedy. Vyše štyridsať rokov je v poprednej línii nutričného výskumu a publikoval viac ako 300 vedeckých štúdií.
Kniha je založená na výsledkoch najväčšej a najkomplexnejšej štúdie o ľudskej výžive, aká sa kedy uskutočnila. Trvalo dvadsať rokov, kým výskumníci z Cornell University, Oxford University a Chinese Academy of Preventative Medicine zhromaždili dostatok dát o spôsobe, akým sa stravujú obyvatelia rôznych oblastí Číny a porovnali ich s prevalenciou civilizačných ochorení v danej oblasti. Výsledkom je množstvo odporúčaní pre nutrične vyvážený spôsob výživy, ktorým sa dá dlhodobo zabezpečiť optimálny zdravotný stav každého jednotlivca.
Nutričné odporúčania Dr. T. Colin Campbella sú založené na neoblomnom vedeckom výskume, nie na povrchných špekuláciách a módnych trendoch, preto túto publikáciu vrelo odporúčame. Je napísaná jednoduchým a zábavným štýlom, čo ju robí prístupnou širokej laickej verejnosti.
Táto kniha je dostupná aj v elektronickej forme ako PDF alebo E-kniha:
Dcéra prof. T. C. Campbella LeAnne Campbell na základe poznatkov z Čínskej štúdie napísala kuchárku, ktorá vás naučí pripravovať zdravé raňajky, polievky, predkrmy, hlavné jedlá, prílohy, šaláty, pečené celozrnné výrobky, sendviče a dezerty.
Bola napísaná s cieľom pomôcť ľuďom rýchlo a chutne pripraviť výživovo plnohodnotné jedlá na rastlinnej báze, ktoré môžu predísť, alebo dokonca pomôcť zvrátiť civilizačné ochorenia ako napríklad srdcovo-cievne ochorenia, rakovinu, cukrovku alebo iné metabolické poruchy a tiež pomôcť ľuďom trpiacim nadváhou.
Ako nezomrieť
Autorom knihy je Dr. Michael Greger a prvýkrát bola publikovaná v roku 2015. Podnadpis tejto knihy presne vystihuje jej podstatu: Objavte potraviny, ktorých vedecky dokázané účinky chránia pred chorobami a pomáhajú ich liečiť.
Kniha je tematicky rozdelená do dvoch častí. V prvej časti sa Dr. Greger venuje príčinám ochorení ako je vysoký krvný tlak, srdcovo-cievne ochorenia, rakovina (prostaty, prsníkov, tráviaceho systému, krvi), cukrovka 1. a 2. typu, Parkinsonova či Alzheimerova choroba a ďalšie, ktoré si každý rok vyžiadajú tisíce ľudských životov. Vysvetlenia sú na štatistickom porovnaní rôznych typov diét v rôznych oblastiach sveta a prevalencie daného ochorenia. Veľmi pekným spôsobom potom Dr. Greger dáva do súvislosti dané ochorenie s určitým typom potravy.
V druhej časti knihy sa potom venuje praktickým radám ohľadom konkrétnych potravín a stravovacích návykov, ktoré by sa mali stať súčasťou našej každodennej rutiny. Taktiež popisuje ako využiť chemické látky prirodzene sa vyskytujúce v týchto potravinách na prevenciu a liečbu spomenutých ochorení.
Doktor Greger publikoval aj kuchársku knihu, v ktorej využil svoje vedecké poznatky na vytvorenie viac ako 100 receptov na každý deň, s využitím liečivej sily rastlín na ľudský organizmus. Veď prečo by sme mali trpieť rôznymi civilizačnými chorobami, keď odpoveď je v jedle.
Táto kuchárka je zatiaľ na Slovensku dostupná len v jej anglickom origináli a v českom preklade.
Raději vidličky než nože
Kniha má podnadpis: Lepšie je zdravé jedlo na vidličke, ako chirurgický nôž..., to je tiež podtitul obrovského bestselleru denníka New York Times, ktorý presne vystihuje obsah tejto knihy. Len jednoduchá zmena v jedálničku vás môže ochrániť pred civilizačnými ochoreniami ako je cukrovka, rakovina či srdcovo-cievne ochorenia.
Autor knihy, Gene Stone, ju napísal v roku 2011 na základe celovečerného dokumentárneho filmu s rovnakým názvom (v anglickom originály: Forks Over Knives) a jej súčasťou sú aj názory a skúsenosti doktorov a vedcov z oblasti nutričnej vedy, stojacich za týmto dokumentárnym filmom. Kniha okrem návodu ako sa vyhnúť chirurgickému nožu vďaka zdravej strave, obsahuje aj 125 chutných receptov.
Ak vám angličtina nerobí problém a radšej si pozriete filmové spracovanie tejto knihy, DVD alebo online download si môžete kúpiť cez www.amazon.co.uk kliknutím na baner nižšie:
A čo takto zdravie?
Kniha bola publikovaná v roku 2018 na základe rovnomenného celovečerného dokumentárneho filmu, ktorý vytvorili Kip Anderson a Keegen Kuhn. Dokument sa pozerá na vzťahy medzi mäsom, mliečnymi výrobkami a možnými zdravotnými rizikami, ktoré môžu spôsobiť.
Kniha ani dokument zatiaľ nie sú dostupné v slovenčine, ale ak vám angličtina nerobí problémy, môžete si kúpiť DVD alebo online download cez www.amazon.co.uk kliknutím na baner nižšie: