Plnená paprika Vegán Klasik
Ingrediencie (6 paprík):
1 stredne veľká žltá cibuľa 3 strúčiky cesnaku 6 hrubostenných paprík rôznej farby 150g hnedej alebo natural ryže (2/3 hrnčeka) 400g vegánskej náhrašky mletého mäsa (2 balenia Kaufland Organic TOFU minced) 400g krájaných paradajok (1 konzerva) 400g ochutená paradajková omáčka (napr. Arrabiata Piccante - dostať v TESCU) 1 PL oregano 1 hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate soľ (kamenná) čierne korenie repkový olej (čo najmenej)
Postup:
Rúru predhrejeme na 200°C.
Papriky umyjeme a vykrojíme z nich stopku so semiačkami. Vnútro vyčistíme, aby nám ostali pekné poháriky na plnenie.
Do zapekacej misy alebo na plech nalejeme asi 1 cm vody a poukladáme naň papriky otvorom nadol. Prikryjeme alobalom alebo druhou časťou zapekacej misy a vložíme do predhriatej rúry na 20 minút.
V osolenej vode si uvaríme hnedú alebo natural ryžu.
Vo väčšom hrnci si popražíme cibuľu a cesnak. Pridáme vegánsku náhrašku mletého mäsa, krájané paradajky, paradajkovú omáčku, oregano a nasekanú petržlenovú vňať. Posolíme, okoreníme a spolu povaríme približne 5 minút. Napokon do zmesy vmiešame uvarenú ryžu.
Papriky vyberieme z rúry, necháme ich trochu vychladnúť, aby sa nám dali držať v ruke. Vodu zo zapekacej misy nevylievame, ak sa odparila, doplníme ju na 1 cm.
Pripravenou zmesou naplníme papriky a poukladáme ich naspäť do zapekacej misy. Prikryjeme a pečieme ďalších 20 - 30 minút.
Podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťkou.
Autorka receptu a fotografie:
Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)