Penne s hlivovou omáčkou
Ingrediencie:
1/2 stredne veľkej žltej cibule 1 ČL repkového oleja (čím menej tým lepšie) 300g hlivy ustricovej (jedno balenie) zeleninový bujón (1 kocka alebo podľa chuti) 200 ml sójového krému (smotany) na varenie 200 g penne cestovín soľ
Postup:
Hlivovú omáčku si pripravíme na wok panvici. Na veľmi malom množstve repkového oleja opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú 1/2 žltej cibule.
Hlivu ustricovú umyjeme a nakrájame na malé kúsky (približne 1x1cm). Pridáme k opraženej cibuľke.
V hrnčeku si rozmiešame jednu kocku zeleninového bujónu v troche vriacej vody (toľko aby sa nám bujón pekne rozmiešal). Vlejeme do woku a hlivu povaríme, pokiaľ sa neodparí takmer všetka voda (hliva sama o sebe pustí veľa vody).
Nakoniec do woku vlejeme sójovú smotanu a povaríme na miernom ohni 2-4 minútky, kým omáčka nezačne hustnúť.
Hlivovú omáčku podávame s uvarenými penne cestovinami.
Autorka receptu a fotografie:
Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)