Masala mungo fazuľky
Ingrediencie:
200 g mungo fazuľky 1,5 PL repkového alebo kokosového oleja 1 väčšia cibuľa 2 strúčiky cesnaku 5 veľkých paradajok 160ml kokosového mlieka (malá plechovka) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL mletý koriander 250ml zeleninového vývaru (1 kocka zeleninového bujónu) Soľ, čierne korenie Čerstvá vňaťka koriandra (ak chcete) Ryža
Postup:
Aspoň tri hodiny vopred si namočíme mungo fazuľky. Najlepšie je namočiť mungo fazuľky deň vopred, čo výrazne zníži dobu varenia. Vodu v ktorej mungo fazuľky bobtnali nepoužívame.
Cibuľu nakrájame na malé kocky a popražíme na veľmi malom množstve oleja.
Keď bude cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak, garam masala, mletý koriander a popražíme asi jednu minútu, kým koreniny nezačnú pekne rozvoniavať.
Pridáme na kocky nakrájané paradajky, mungo fazuľky, zeleninový bujón, trochu čierneho korenia a soľ.
Varíme spolu asi 20 minút. Doba varenia závisí od toho, ako dlho sme mali mungo fazuľky namočené, alebo či používame tlakový hrniec. Ak je potrebné, podlejeme trochou vody.
Keď sa voda vyparí, zalejeme kokosovým mliekom, privedieme do varu a povaríme asi 1-2 minúty.
Ak máme, pre výraznejšiu chuť pridáme nasekanú vňaťku koriandra a povaríme ešte ďalšie dve minúty.
Podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením.
Podávame s ryžou.
Autor receptu a fotografie:
Bc. Lenka Borošková (NFI tím)