Kelová polievka s fazuľou

Kelová polievka s fazuľou

Ingrediencie (5 litrov polievky):

1 stredne veľká žltá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 menšia hlávka kelu
5 stredne veľkých zemiakov
2 konzervy červenej fazule (počas NFI Protokolu - bielej fazule)
500g pasírovaných paradajok (1 Tetrapak balenie)
zeleninový bujón (3 - 4 kocky podľa chuti)
1-2 PL oregano
2ČL sušená petržlenová vňať
soľ (kamenná)
čierne korenie
repkový olej (čo najmenej)

Postup:

Na repkovom oleji si opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.

Kel si nakrájame na malé kúsky a pridáme k opraženej cibuľke. Trochu posolíme a 2-3 minútky zľahka popražíme na miernom ohni. Ak prihára, podlejeme troškou vody.

Zalejeme vodou tak, aby bol kel zaplavený (asi 3,5 litra vody). Pridáme zeleninový bujón a varíme asi pol hodinu, pokiaľ kel nezačne mäknúť.

Pridáme fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a pasírované paradajky. Polozakryté varíme na miernom plameni, kým sa zemiaky neuvaria. (Zemiaky sa po pridaní pasírovaných paradajok budú variť trochu dlhšie ako je bežné).

Pred dovarením ešte pridáme oregano a sušenú petržlenovú vňať.

Napokon podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.

 

 

 

Autorka receptu a fotografie:

Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)