Kelová polievka s fazuľou
Ingrediencie (5 litrov polievky):
1 stredne veľká žltá cibuľa 3 strúčiky cesnaku 1 menšia hlávka kelu 5 stredne veľkých zemiakov 2 konzervy červenej fazule (počas NFI Protokolu - bielej fazule) 500g pasírovaných paradajok (1 Tetrapak balenie) zeleninový bujón (3 - 4 kocky podľa chuti) 1-2 PL oregano 2ČL sušená petržlenová vňať soľ (kamenná) čierne korenie repkový olej (čo najmenej)
Postup:
Na repkovom oleji si opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
Kel si nakrájame na malé kúsky a pridáme k opraženej cibuľke. Trochu posolíme a 2-3 minútky zľahka popražíme na miernom ohni. Ak prihára, podlejeme troškou vody.
Zalejeme vodou tak, aby bol kel zaplavený (asi 3,5 litra vody). Pridáme zeleninový bujón a varíme asi pol hodinu, pokiaľ kel nezačne mäknúť.
Pridáme fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a pasírované paradajky. Polozakryté varíme na miernom plameni, kým sa zemiaky neuvaria. (Zemiaky sa po pridaní pasírovaných paradajok budú variť trochu dlhšie ako je bežné).
Pred dovarením ešte pridáme oregano a sušenú petržlenovú vňať.
Napokon podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Autorka receptu a fotografie:
Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)