Brokolicový krém
Ingrediencie (2 litre polievky):
1 stredne veľká žltá cibuľa 3 strúčiky cesnaku 1 hlávka brokolice (očistená na ružičky) 1 stredne veľký zemiak zeleninový bujón (1 - 2 kocky podľa chuti) 1 ČL sušený timián (ak máme tak čerstvý) 1/2 ČL sušený rozmarín (ak máme tak čerstvý) soľ (kamenná) čierne korenie repkový olej (čo najmenej, najlepšie vôbec nepoužiť)
Postup:
Brokolicu si oblanžírujeme (pripravíme nad parou asi 5min a schladíme studenou vodou). Ak nemáme čas, pridáme rovno surové ružičky brokolice k orestovanej cibuľke.
Na oleji (ideálne bez oleja) si opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
Pridáme na menšie kúsky nakrájaný zemiak. Zalejeme vodou (nelejte veľa vody, aby potom polievka nebola moc riedka – radšej dolejete neskôr), pridáme zeleninový bujón, rozmarín, timián, soľ a čierne korenie a povaríme do mäkka.
Do polievky pridáme oblanžírovanú brokolicu a rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie.
Autorka receptu a fotografie:
Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)