Brokolicový krém

Brokolicový krém

Ingrediencie (2 litre polievky):

1 stredne veľká žltá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 hlávka brokolice (očistená na ružičky)
1 stredne veľký zemiak
zeleninový bujón (1 - 2 kocky podľa chuti)
1 ČL sušený timián (ak máme tak čerstvý)
1/2 ČL sušený rozmarín (ak máme tak čerstvý)
soľ (kamenná)
čierne korenie
repkový olej (čo najmenej, najlepšie vôbec nepoužiť)

Postup:

Brokolicu si oblanžírujeme (pripravíme nad parou asi 5min a schladíme studenou vodou). Ak nemáme čas, pridáme rovno surové ružičky brokolice k orestovanej cibuľke.

Na oleji (ideálne bez oleja) si opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú žltú cibuľu. Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.

Pridáme na menšie kúsky nakrájaný zemiak. Zalejeme vodou (nelejte veľa vody, aby potom polievka nebola moc riedka – radšej dolejete neskôr), pridáme zeleninový bujón, rozmarín, timián, soľ a čierne korenie a povaríme do mäkka.

Do polievky pridáme oblanžírovanú brokolicu a rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie.

 

 

 

Autorka receptu a fotografie:

Mgr. Zuzana Plevová (NFI tím)